Stuxnet: Doelstelling

Stuxnet heeft duidelijk één opvallend 'aparte' functie ingebouwd. En dat is dat het over de mogelijkheid beschikt Siemens' WinCC/PCS 7 SCADA systemen te herprogrammeren. Een dergelijke feature binnen een virus is nog nooit eerder gezien, en het biedt ook geen extra functionaliteit die nuttig zou zijn voor alle hedendaags bekende virussen.
De software word alleen gebruikt voor zeer geavanceerde fabrieks systemen.
Het is een stukje software dat zéér geavanceerd is, en alleen in bijzondere omstandigheden zal een programmeur met deze software in contact komen.
Deze Siemens' WinCC/PCS 7 SCADA fabrieks systemen laten zich alleen programmeren door te communiceren via een data kabel welke aangesloten kan worden op een laptop + de bijbehorende software en op het geheugen van de Siemens' WinCC/PCS 7 SCADA systemen. Zonder deze software is het onmogelijk deze systemen te herprogrammeren of aan te passen.
Dit moeten de makers geweten hebben. En het loont de moeite op geen enkele manier om deze software in te bouwen 'just in case'. Dit moet het hoofd doel geweest zijn.
Het in bezit hebben / controle hebben over de Siemens' WinCC/PCS 7 SCADA kan van geen enkel nut zijn, anders dan het saboteren van deze systemen. Voor andere doeleinden zijn deze systemen niet te gebruiken.

Andere delen waaruit de stuxnet software bestaat zijn een rootkit gedeelte voor de Windows PC's, P2P Verspreiding, 4 0-day lekken, en een Command & Control server communicatie mechanisme.